Dodawanie i usuwanie testerów w Rozpowszechnianiu aplikacji


W tym dokumencie opisano, jak dodawać i usuwać testerów w Rozpowszechnianiu aplikacji, w tym jak:

Dodawanie i usuwanie testerów z projektu w Firebase

Testerów możesz dodawać i usuwać na karcie Testerzy i grupy na stronie Rozpowszechnianie aplikacji w konsoli Firebase.

Jeśli masz wielu testerów, możesz używać grup, aby zarządzać ich dostępem do wersji. Więcej informacji znajdziesz w artykule Dodawanie testerów do grupy i usuwanie ich z niej.

Limity dotyczące testerów

W przypadku Firebase App Distribution obowiązują te limity testerów:

  • Dodaj maksymalnie 500 testerów do projektu w Firebase.

  • Dodawanie maksymalnie 200 testerów do grupy App Distribution

Aby dodać więcej testerów, poproś o bezpłatne zwiększenie limitu.

Dodawanie i usuwanie testerów za pomocą interfejsu Firebase App Distribution API

Możesz użyć punktów końcowych testers.batchAdd i testers.batchRemove w interfejsie Firebase App Distribution API, aby dodawać testerów do Rozpowszechniania aplikacji lub ich z niego usuwać za pomocą żądania HTTP wysyłanego do interfejsu App Distribution API.

Dodawanie i usuwanie testerów z grupy

Testerów możesz dodawać do grup i usuwać z nich na karcie Testerzy i grupy na stronie Rozpowszechnianie aplikacji w konsoli Firebase. Grupy są przydatne do zarządzania dostępem do wersji dla dużej liczby testerów. Możesz na przykład utworzyć grupę, aby przyznać niewielkiej grupie testerów dostęp do wczesnej wersji aplikacji. Po wprowadzeniu zmian na podstawie opinii pierwszej grupy testerów możesz utworzyć grupę dla większej liczby testerów.

Gdy dodasz testerów do grupy lub ich z niej usuniesz, zyskają oni lub utracą dostęp do wszystkich wersji, które zostały udostępnione tej grupie.

Usuwanie testera z grupy

Gdy usuniesz testera z grupy:

  • Tester zostanie usunięty ze wszystkich wersji, do których miał dostęp wyłącznie za pomocą grupy, z której został usunięty.
  • Jeśli tester jest członkiem innej grupy, która również ma dostęp do wersji, zachowa on dostęp do tej wersji.

Usuwanie grupy

Gdy usuniesz grupę, wszyscy testerzy w tej grupie zostaną usunięci ze wszystkich wersji, do których mieli dostęp wyłącznie za jej pośrednictwem. W większości przypadków usunięcie grupy następuje niemal natychmiast, ale jeśli masz wielu testerów i wiele wersji, może to potrwać dłużej. Gdy usuniesz grupę, nie będzie ona już widoczna na stronie Rozpowszechnianie aplikacji w konsoli Firebase.

Usunięcie grupy może nie nastąpić natychmiast. Po usunięciu grupy możesz tymczasowo widzieć poszczególnych testerów z usuniętej grupy jako osoby mające dostęp do określonej wersji.

Dalsze kroki